Dziś kochani post dla wszystkich tych co uwielbiają piec ciasta. Przedstawię Wam kilka pomysłów na sprytne przechowywanie przygotowanych już wypieków.
- Jak kot z worka 🙂 Gdy zdarzy nam się upiec ciasto do tortu w jakiejś większej ilości lub gdy możemy zrobić to wcześniej a niekoniecznie wiemy jak to przechować wystarczy upieczone i wystudzone ciasto, każdą jego warstwę przełożyć do plastykowej torebki i szczelnie zamknąć tak aby było tam jak najmniej powietrza. Następnie tak przygotowane blaty owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika. I już.
- Chlebowy sposób. Często podczas przyjęć urodzinowych zdarza się, że zostaje nam nadkrojony już tort, a niestety ta rozkrojona część najszybciej wysycha i się starzeje, aby troszkę temu zapobiec wystarczy do okrojonych rogów przyłożyć kromkę chleba. Powstrzyma ona tak szybkie obsychanie.
- Zawsze miękkie ciasteczka. Gdy upieczemy kruche ciasteczka i jeśli zdarzy się, że nie pochłoniemy ich od razu ani ciasteczkowy potwór z Nami nie mieszka niestety mogą stwardnieć. Aby powstrzymać ten proces wystarczy do puszki w której trzymamy ciasteczka włożyć kawałek jabłka i wymieniać go co drugi dzień. Wilgoć jabłka sprawi, że nasze ciasteczka będą zawsze miękkie.
bardzo przydatny post 🙂
zapraszam : http://dreamaboutvogue.blogspot.com/
super pomysły 🙂 na pewno wykorzystam, jak następnym razem będę piec, choć u mnie takie smakołyki na ogół szybko znikają 😉 pozdrawiam :*
U mnie też raczej wszystko szybko znika, ale może się przydać. 🙂
http://fallenna.blogspot.com/
Świetne rady 🙂 skorzystam na pewno 🙂
http://ewelina2109.blogspot.com/?m=1
Te zdjęcia pogłębiły moją ochotę na słodkie 🙂
Obserwuję i zapraszam do mnie:
http://www.meduzencja.blogspot.com
cenne rady 🙂
Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 😉
na pewno się przyda! 🙂
http://manka-maluje.blogspot.com/
zapraszam do polubienia na fb 🙂
Wow, super rady :))
Mmm przepysznie! 🙂
Muszę wykorzystać sposób z jabłkiem do ciastek. Już kiedyś o tym słyszałam ale chyba mi umknelo skoro radzę sobie tak, ze po prostu ciastka trzeba szybko zjeść;)
Chlebowy sposób bardzo oryginalny.