Od razu na wstępie chciałabym powiedzieć wszystkim krytykom, że nie jestem żadnym ekspertem od win a nawet wręcz przeciwnie mało się na nich znam, wiedza, którą posiadam jest zaczerpnięta od męża, który chcąc nie chcąc musi pewne rzeczy wiedzieć. Jednak mam nadzieje, że te informacje choć trochę wam pomogą.
wiwinnyswiat.pl – |
Bardzo często zdarza się tak, że na stole stoi pyszny obiad, romantyczna kolacja, świąteczna uczta bądź idziemy na proszoną kolacje i zastanawiamy jakie podać wino. Zazwyczaj wybór pada na jakieś przypadkowe polecone w sklepie, takie jakie akurat było pod ręką czy po prostu nasze ulubione. Jeżeli jednak chcemy aby dokonany przez nas wybór wina pasował do tego co znajduje się na stole proponuję taki oto prosty dobór gatunków win z zachowaniem harmonii smaków potraw.
- wina białe wytrawne: przystawki, małże i owoce morza, ryby smażone, ryby w sosie, wędliny, mięso białe, drób z rusztu, łagodne sery
- wina białe słodkie: wątróbka z gęsi, z kaczki, desery
- wina różowe wytrawne: małże i owoce morza, ryby smażone, wędliny
- wina różowe półwytrawne: desery
- wina czerwone lekkie (do 11′ alk.): ryby w sosie, wędliny, mięso białe i drób z rusztu, mięso wołowe pieczone, mięso wołowe w sosie, dzikie ptaki, łagodne sery
- wina czerwone mocne (powyżej 11′ alk.): mięso wołowe pieczone, mięso wołowe w sosie, dzikie ptaki, dziczyzna, ostre sery.
- wina musujące, szampan: przystawki, białe mięso
- wina słodkie naturalne, wina likierowe: desery
poradnik.kobieta.gazeta.pl |
- wina białe słodkie: przystawki, małże i owoce morza, ryby smażone, ryby w sosie, wędliny,sery ostre
- wina różowe wytrawne: mięso białe, drób z rusztu, sery łagodne
- wina różowe półwytrawne: wędliny, sery wszelakiego rodzaju
- wina czerwone lekkie: przystawki
- wina musujące: wszystko co tylko podamy na stole
- szampany: małże i owoce morza, ryby smażone, ryby w sosie, wędliny,wątróbki, sery, desery
- wina słodkie i likiery: przystawki
www.jakkupowac.pl |
I teraz z taką wiedzą możemy śmiało urządzić wystawne przyjęcie na którym alkohol na pewno będzie pasował. A jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach przy otwieraniu wina i niczym Magda Gessler wywąchiwać się w korek podpowiem, że zapach dobrego korka przypomina zapach wina, daje nam odczuć jego aromat i daje charakterystyczny odgłos. Natomiast zły korek zazwyczaj pachnie pleśnią , mchem, grzybami, no jednym słowem coś na zapach lasu.
Ja na moich imprezach stosuję zasadę podawania białych wytrawnych win – pasują do sałatek, przekąsek i drobnych warzywnych dań na ciepło 🙂
Bardzo przydatny post, szczególnie dla kogoś takiego zielonego w tym temacie jak ja 😀
uwielbiam wina, najbardziej czerwone słodkie
Słyszałam jeszcze, że podczas jednego, zwykłego posiłku podajemy jeden rodzaj wina. Jeśli natomiast ucztujemy, to wina podajemy w kolejności od najlżejszego do najcięższego. Bardzo ciekawy i przydatny post 🙂
A to ciekawe 🙂 na pewno skorzystam z tej informacji.
ja kocham wino, ale raczej jako danie samo w sobie 🙂 chociaż kiedys we włoskiej restauracji piłam wytrawne do prawdziwej, włoskiej pizzy i było wyśmienite 🙂
Ja najbardziej lubię białe wytrwane, np. Chardonnay. Mogłabym pić je butelkami, szkoda, że chwilowo nie mogę 🙂
Bardzo ciekawy wpis 🙂 Osobiście uwielbiam wina różowe i białe 🙂 Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejny post 🙂 Ewela
Ja lubię pół słodkie wytrawne. ;dd
moje ulubione alkohole to …wino własnie:) Mmmm
ściskam
Bardzo ciekawy post.:)
a ja nie lubię win kupnych, tylko domowej roboty ;p
Bardzo przydatny post. Dziękuję : *
Zapiszę sobie w zakładkach, bo pewnie się przyda : )
Bardzo ciekawy post ❤
Bardzo ciekawe informacje, które mogą się przydać!
Bardzo dziękuję za komentarz! 🙂
Miłego dnia,
Fallenna.blogspot.com
Co prawda nie pijam w ogóle win, ale notka bardzo przydatna! Fajnie napisana, fajnie się ją czytało. Ciekawe informację można nabyć 😉
Pozdrawiam, Monika
Przyznam szczerze że lubię sobie wypić czasami jakieś dobre wino ! Fajna notka. Dziękuje !
Pozdrawiam 🙂