Coś o winach

      Od razu na wstępie chciałabym powiedzieć wszystkim krytykom, że nie jestem żadnym ekspertem od win a nawet wręcz przeciwnie mało się na nich znam, wiedza, którą posiadam jest zaczerpnięta od męża, który chcąc nie chcąc musi pewne rzeczy wiedzieć. Jednak mam nadzieje, że te informacje choć trochę wam pomogą.

wiwinnyswiat.pl –

   Bardzo często zdarza się tak, że na stole stoi pyszny obiad, romantyczna kolacja, świąteczna uczta bądź idziemy na proszoną kolacje i zastanawiamy jakie podać wino. Zazwyczaj wybór pada na jakieś przypadkowe polecone w sklepie, takie jakie akurat było pod ręką czy po prostu nasze ulubione. Jeżeli jednak chcemy aby dokonany przez nas wybór wina pasował do tego co znajduje się na stole proponuję taki oto prosty dobór gatunków win z zachowaniem harmonii smaków potraw.

Klasyczny dobór win:
  •  wina białe wytrawne: przystawki, małże i owoce morza, ryby smażone, ryby w sosie, wędliny, mięso białe, drób z  rusztu, łagodne sery
  • wina białe słodkie: wątróbka z gęsi, z kaczki, desery
  • wina różowe wytrawne: małże i owoce morza, ryby smażone, wędliny
  • wina różowe półwytrawne: desery
  • wina czerwone lekkie (do 11′ alk.): ryby w sosie, wędliny, mięso białe i drób z rusztu, mięso wołowe pieczone, mięso wołowe w sosie, dzikie ptaki, łagodne sery
  • wina czerwone mocne (powyżej 11′ alk.): mięso wołowe pieczone, mięso wołowe w sosie, dzikie ptaki, dziczyzna, ostre sery.
  • wina musujące, szampan: przystawki, białe mięso
  • wina słodkie naturalne, wina likierowe: desery
poradnik.kobieta.gazeta.pl
    To już coś o winie wiemy, a raczej o tym jakie to wino podać już mamy. Jednak nie wszystkim taki dobór win może pasować, inni mogą powiedzieć, że słyszeli o innych schematach i mają racje. Wina można dobierać jeszcze na sposób współczesny, który nie jest już tak sztywny i daje nam możliwość  większego wyboru, nie narzuca tak sztywnych ram.
    Współczesny dobór win
    Całkowicie pokrywa się z doborem klasycznym jedynie go rozszerzając, no i te rozszerzenia dodam.
    • wina białe słodkie: przystawki, małże i owoce morza, ryby smażone, ryby w sosie, wędliny,sery ostre
    • wina różowe wytrawne: mięso białe, drób z rusztu, sery łagodne
    • wina różowe półwytrawne: wędliny, sery wszelakiego rodzaju
    • wina czerwone lekkie: przystawki
    • wina musujące: wszystko co tylko podamy na stole
    • szampany: małże i owoce morza, ryby smażone, ryby w sosie, wędliny,wątróbki, sery, desery
    • wina słodkie i likiery: przystawki
    www.jakkupowac.pl

      I teraz z taką wiedzą możemy śmiało urządzić wystawne przyjęcie na którym alkohol na pewno będzie pasował. A jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach przy otwieraniu wina i niczym Magda Gessler wywąchiwać się  w korek podpowiem, że zapach dobrego korka przypomina zapach wina, daje nam odczuć jego aromat i daje  charakterystyczny odgłos. Natomiast zły korek zazwyczaj pachnie pleśnią , mchem, grzybami, no jednym słowem coś na zapach lasu.

      17 uwag do wpisu “Coś o winach

      1. Słyszałam jeszcze, że podczas jednego, zwykłego posiłku podajemy jeden rodzaj wina. Jeśli natomiast ucztujemy, to wina podajemy w kolejności od najlżejszego do najcięższego. Bardzo ciekawy i przydatny post 🙂

      Dodaj odpowiedź do różowa szminka Anuluj pisanie odpowiedzi