świąteczna pieczeń

No i zaczęło się, ciągle albo coś myje albo gotuje i tak cały dzień….Święta tuż, tuż no i cała góra obowiązków do zrobienia….a tu co chwilę telefon i pytanie jak to upiec? na ile stopni? no to proszę odpowiedź dla wszystkich zainteresowanych, kilka zasad pieczenia mięsa.

Proste wskazówki na pyszną pieczeń

Powiedzmy sobie szczerze uwielbiamy gdy nasze pieczenie są aromatyczne, soczyste i jednocześnie mięciutkie. Uwierzcie to nic trudnego aby i wasze pieczenie takie były wystarczy kilka trików:
  • marynowanie, peklowanie, obsmażanie.
  • marynowanie: podstawą każdej marynaty powinno być coś co zawiera kwas ( ocet winny, wino, piwo, musztarda ) a reszta to już takie przyprawy jakie lubicie. No i marynowanie mięsa o wadze ok.2kg powinno trwać jakieś 2 dni.
  • obsmażanie: bardzo prosty zabieg, który sprawi, że nasza pieczeń nie będzie sucha. Wystarczy obsmażyć mięso na bardzo rozgrzanej patelni z tłuszczem. Oczywiście mięso wcześniej nacieramy przyprawami, zawijamy folią i na parę godzin odstawiamy.
  •  Pieczenie samo w sobie. Najlepiej jest piec mięso w temp. 180 st.- 150 st. zaczynamy od 180 st. a mniej więcej w połowie czasu zmniejszany na 150st.
    • wieprzowina ok.1kg mniej więcej 1h
    • wołowina ok1kg mniej więcej 1h ( będzie średnio wypieczona )
    • jagnięcina ok 1 kg mniej więcej 50 minut
     
    Advertisements

    Jedna uwaga do wpisu “świąteczna pieczeń

    Skomentuj

    Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

    Logo WordPress.com

    Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

    Zdjęcie z Twittera

    Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

    Facebook photo

    Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

    Google+ photo

    Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

    Connecting to %s