Spiżarnia

   Która z Nas kobiet nie kocha zakupów…. wszyscy to uwielbiamy. Ale nie znam osoby, która lubi robić tak zwane zakupy żywieniowe, czyli to co na co dzień jemy, z czego gotujemy, pieczemy itd. Dlatego fajną rzeczą jest domowa spiżarnia. Miejsce, gdzie sięgniemy niczym na półkę w supermarkecie po brakującą  szklankę cukru czy paczkę suszonych śliwek…. Wiadomo, idealnie by było gdyby każdy mógł sobie pozwolić na odrębne, niewielkie pomieszczenie przeznaczone specjalnie w tym celu no ale bądźmy realistami. Tylko część ludzi mieszka w domkach bądź ma na tyle duże mieszkania cała reszta ze mną na czele musi zadowolić się szafką ( praktycznie jest przeznaczyć na to szafkę w kuchni ) przeznaczoną na ten cel. Tak więc kochani moi dzisiaj postaram się napisać takie praktyczne porady o spiżarkach i produktach, które warto kupić w większej ilości.

zycie.ca

Domowa spiżarnia

  • W domkach spiżarka to zazwyczaj małe pomieszczenie wyposażone w dużą ilość pólek. Fajnym rozwiązaniem jest też umiejscowienie koszyków, w które można powrzucać takie rzeczy, które niekoniecznie będą stały.
  • Produkty, które zawsze warto kupić w nadmiarze: soki, wodę mineralną, cukier , mąkę, wszelkie puszkowane rzeczy, mleko UHT ( ma bardzo długi termin) , kasze, ryż, makarony, przyprawy. Tak naprawdę większość suchych produktów i takie, które mają bardzo długi termin przydatności. Warto także przechowywać domowe przetwory takie jak dżemy, konfitury, ogórki i inne weki jakie robimy w domach.
  • Dodatkowe miejsce magazynowe. W spiżarni czy też szafce, o ile jest pojemna,  możemy też trzymać sprzęt kuchenny, który jest bardzo rzadko używany. Jeśli np sokowirówkę używamy raz do roku warto ją tam przełożyć aby nie przeszkadzała nam gdzie indziej.
  • Porządek. Warto stworzyć sobie swój własny klucz w układaniu produktów w spiżarce, tak abyśmy zawsze wiedzieli gdzie co leży. Koszyki z produktami takimi jak przyprawy czy makarony warto podpisać, wtedy każdy domownik będzie wiedział co się w nich znajduje.
  • Miejsce.Jeśli mamy dom warto aby na takie pomieszczenie przeznaczyć miejsce gdzie zawsze będzie chłodno i sucho, wtedy na pewno przechowywanym produktom nic się nie stanie. Natomiast w przypadku przeznaczonej szafki warto aby pamiętać by znajdowała się z daleka od grzejnika, piecyka, zmywarki i innych źródeł ciepła.
zamieszkuje.pl
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Spiżarnia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s