Problemy kuchenne

   Jak to matce dwóch małych smyków nieraz mi się zdarza a to przesolić zupę, a to sypnąć za dużo przypraw i obiad tak pali w gardło, że nikt go nie chce zjeść. I w takich chwilach dziękuje Bogu, że są sposoby na to by moje wielogodzinne lub całkiem szybkie wypociny w kuchni jakimś cudem uratować. I muszę za to dziękować babciom i ciociom, za ich cenne rady którymi podzielę się z wami. A zatem do dzieła! Piszę abyście i wy mogli ratować dania w sytuacjach awaryjnych.

kolorowanki.joe.pl

  • Przesolona zupa. Do dziś pamiętam swoją pierwszą zupę ogórkową, którą posoliłam tak mocno, że smakiem dorównywała kopali w Wieliczce. Jej nic by nie pomogło, ale jeśli soli jest tylko trochę za dużo uratować nas może łyżeczka cukru lub miodu, powinna zneutralizować smak soli w znacznym stopniu.tłusty
  • Bezsmakowe pomidory. Albo jak kto woli plastikowe. Smak takim, pomidorom może dać ocet ryżowy. Skropienie pomidorów kilkoma kroplami sprawi, że nabiorą one pomidorowego smaku. Tylko nie przesadźcie z ilością octu, naprawdę dużo nie potrzeba.
  • Za tłusta zupa. Gotujemy naszą ulubioną zupkę a na górze, aż strach myśleć, gruba warstwa tłuszczu. Sięgnijmy wtedy szybko do lodówki po liść sałaty. Przyciągnie tłuszcz do siebie, jak jest go bardzo dużo może przydać się kilka liści.
  • Zbyt czosnkowy sos. Dodajmy do takiego sosu pietruszkę suszoną albo świeżą, wciągnie ona smak czosnku, więc gdy smak już się poprawi wyjmijmy ją.
  • Pękanie jajek. Sytuacja dosyć częsta gotujemy jajka i pęka skorupka, białko wycieka, pływa w garnku, jajko w  środku zaczyna się robić nieciekawe…. Da się temu zapobiec! W tej kwestii słyszałam z różnych źródeł kilka metod: wrzucenie kilku zapałek  do wody ( ja osobiście tak robię i działa), mocne posolenie wody, gotowanie jajek wcześniej wyjętych z lodówki, w tak zwanej temp. pokojowej, wlanie łyżeczki octu do wody.
  • Za dużo ostrej papryki. Czy to sos, zupa, salsa cokolwiek smak złagodzić może kropla ekstraktu z wanilii. Uwaga! nie da się zastąpić esencją czy cukrem wanilinowym.

4 uwagi do wpisu “Problemy kuchenne

  1. Może spróbuj dodać ugotowaną marchewkę i zblenduj razem z zupą. Powstanie taka bardziej warzywna w smaku ale gęstsza. A gdy dodasz dużo koncentratu musisz też dać więcej cukru by kwaśna nie była. Fajny smak jest też jak się doda troszkę bazylii. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz